Czy bać się ASO?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kfiatek
    Classic
    • 2011
    • 8

Czy bać się ASO?

Zamieszczone przez Marcello01
    jest sposób na tych złodziei od przyszłego tygodnia do pracy śmigam rowerem i mogą mi skoczyć nawet na 10 za litr zbiornik miesięcznie wystarczy
    pogoda w sam raz na rower :szeroki_usmiech
  • Jahu55
    Ambiente
    • 2010
    • 107

Czy bać się ASO?

Witam,

Dziś zgłosiłem się do ASO Konarzewski w Bydgoszczy aby umówić się na sprawdzenie auta a dokładniej jak to Pan z serwisu określił diagnozę. Zgłosiłem następujące problemy:

1. Świst przy prędkości 90 km/h i wyżej. Chodzi o świst przy przednich szybach bocznych, określiłbym to dosadniej jako szum. Wrażenie jest takie jakby okno było niedomknięte.
    2. Schowek od strony pasażera nie chce się domykać, trzeba z większą siłą domknąć go przytrzymując przy mechanizmie otwierania.
    3. Opony dziwnie szumią od środka (tak mi się wydaję jest taki dziwny szum jakby coś leciutko obcierało) przy większych łukach można to usłyszeć do prędkości 60 km/h. Tutaj się zastanawiam czy to nie przez opory toczenia etc. ale to byłoby słyszalne cały czas a nie przy większych łukach. Opony to seryjne Continental 195/65/15 nie wiem czy nośność ma znaczenie 91 tj. 615 kg.

To wszystko zgłaszam w ramach gwarancji. No i teraz pytanie czy obawiać się tej diagnozy czy znają się w ASO u Konarzewskiego na rzeczy czy będzie jak we większości ASO, że pseudofachowcy zaczną myśleć co może być tego przyczyną.

Odnośnie punktu 3 chciałem wymienić jutro opony na zimówki bo mam w nocy wyjazd do Krakowa i nie wiem czy jest sens Pan z serwisu gwarantował, że można spokojnie wymienić bo wrzucę zamiennik tj. 205/55/16 i jeśli coś jest nie tak to na tych oponach też to będzie można zobaczyć.

Do ASO udaję się w piątek o 13.

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jahu55, przejedz sie do Torunia, troche inne podejscie do klienta i rabat dla OCP
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Jahu55
        Ambiente
        • 2010
        • 107

Wiesz o rabat mi nie chodzi bo auto jest z kwietnia bieżącego roku i jest na gwarancji także ich zas...ym obowiązkiem jest rozwiązanie problemu.

To tyle w teorii a jak będzie w praktyce to nie wiem. Wiem na pewno, że na przegląd wybiorę się do Torunia.

Komentarz

• przemek88
          Rider
          • 2009
          • 613

Zamieszczone przez Jahu55
          1. Świst przy prędkości 90 km/h i wyżej. Chodzi o świst przy przednich szybach bocznych, określiłbym to dosadniej jako szum. Wrażenie jest takie jakby okno było niedomknięte
          Mam tak samo ale w O1

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ogolnie drzwi w nowych octavkach to lekki feler.... ja tez mialem poprawiane spasowanie. dalej nie jest idealnie ale lepiej niz bylo
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Jahu55
              Ambiente
              • 2010
              • 107

Coś mi się wydaje, że zdarzają się egzemplarze z takim niedociągnięciem. Wydaje mi się, że uszczelka nie spełnia swojej roli. Według mnie jest jakby za mała i dlatego tak się dzieje lub nie do końca styka się drzwiami.

A zauważyłem problem po tym jak przejechałem się Octavią 2.0 TDI, że tam jest cisza i spokój przy prędkości 130 km/h a ja mam przy 90 km/h szum jakbym jechał plaża a na morzu był sztorm

[ Dodano: Wto 12 Paź, 10 19:30 ]
              Mówiąc szczerze to szum i schowek to pikuś ale ten szum przy łukach mnie martwi.

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14885
                • Octavia IV (NX3)

Bać się to nie ma co, ale trzeba się znać lepiej od nich i wszystko pokazać palcem. Oczywiście piszę ogólnie o ASO, a nie o Bydgoszczy.
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• eroberto1
                  Rider
                  • 2010
                  • 350

Zamieszczone przez przemek88
                  1. Świst przy prędkości 90 km/h i wyżej. Chodzi o świst przy przednich szybach bocznych, określiłbym to dosadniej jako szum. Wrażenie jest takie jakby okno było niedomknięte
                  Mam tak samo ale w O1
                  A ja mam tak w swojej OII przy 80km/h w tylnych prawych drzwiach świszcze - z tego co poczytałem to uszczelki, wada fabryczna i komuś chyba nawet za darmo wymieniali ale ponoć tylko w OII występowało a FL już miało być ok. Ogólnie wkurzający swist jak bym szyby nie domknął, szkoda mi dziecka bo ma ucho przy tym świszczeniu jak siedzi w foteliku.
                  2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Co do tych drzwi, to u mnie po stłuczce też drzwi szumiały - co prawda od 160 km/h. Okazało się, że drzwi odstawały względem tylnych ok 1-2 mm. Pomogło przesunięcie tej klamry od zamka delikatnie do środka.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• Jahu55
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 107

Enriquez Mówisz tutaj o świście po stłuczce a moje auto nie miało żadnej przygody także to uszczelki.

eroberto1 Taaaa nie miało być w OII FL. Niestety jest i to w dodatku z obu stron z przodu. A co do tyłu to nie wiem może też coś tam świszczy ale nie jeżdżę z pasażerami także nie mam jak sprawdzić.

A jak wygląda sprawa ze schowkiem i oponami czy ktoś miał lub ma takie dolegliwości?

Komentarz

• fan
                        Elegance
                        • 2009
                        • 760

Re: Czy bać się ASO?

1. Świst przy prędkości 90 km/h i wyżej. Chodzi o świst przy przednich szybach bocznych, określiłbym to dosadniej jako szum. Wrażenie jest takie jakby okno było niedomknięte.
                        Mam tak samo,tylko,ze u mnie jest wrazenie jakby drzwi nie byly domkniete,do tego tapicerka kierowcy marszczy sie na boku oparcia fotela i to tez zamierzam zglosic(przejechane 13tys km w 10 miesiecy,wiec nieduzo).
                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kamix
                          Classic
                          • 2009
                          • 21

Odnośnie pkt. 3 wydaje mi się, że opony mogły się nierównomiernie zużyć (zetrzeć, czy jak to nazwać). Ja miałem tak samo, jak tuleje wahacza były do wymiany a dłużej z nimi jeździłem. Po wymianie pojawiał się czasem własnie taki dźwięk ocierania od opon. Choć z drugiej strony to za nowy samochód jest żeby tak się zadziało.

Komentarz

• Jahu55
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 107

No to tak wymieniłem opony na zimowe 205/55/16 i tarcie czy też szum znikł. Nie wiem dlaczego ale coś chyba jest nie tak z oponami seryjnymi.

Fan Ja mam auto 6 miesięcy przejechane 14 z hakiem, przypuszczam iż niektóre modele mają po prostu jakieś nie dociągnięcia.

Komentarz

• dees
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 217

Kolego Jahu55 co do świstu to zrób sobie taki eksperyment, zaklejaj kolejno taśmą samoprzylepną szczeliny w drzwiach najpierw np. prawe przednie, pomykaj trochę potem prawy tył , też pomykaj potem następne, a na koniec poproś kolesia lub kogoś tam żeby zakleił lewy przód i też pomykaj trochę zobaczysz jakie fajne efekty.Używać niezbyt mocnej taśmy.
                              pryncypal

Komentarz

• Jahu55
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 107

Wybaczcie, że dopiero teraz opiszę wrażenia z ASO ale nagle wyskoczyła praca na pierwszy plan.

Przechodząc do sedna zjawiłem się w Skodzie. Wpierw lekka konsternacja bo nie ma mechanika, który miał na mnie czekać i nagle napatoczył się (przepraszam za określenie) mechanik wychodzący z łazienki. Wpierw jazda testowa czy faktycznie słychać świst w przednich drzwiach z obu stron. Wyjechaliśmy na ulicę Nowotoruńską i but w podłogę (jak młodzieżowo) aby Pan mechanik usłyszał świst. Zawróciliśmy na rondzie toruńskim i znowu but. Pan potwierdza świst i nagle niemiła niespodzianka Pan z białą czapką i suszarką :shock: :shock: :shock: . Na szczęście Pan mechanik się przydał bo był moim alibi na prędkość i zakończyło się na pouczeniu. Przechodząc do meritum, mechanik stwierdził: słychać świst lecz był to za krótki odcinek aby dojść do tego co powoduję ten odgłos. Czyli jestem umówiony na środę godzina 14 aby wybrać się w dalszą trasę z mechanikiem aby mógł po dociskać szybę i dociągnąć drzwi podczas jazdy aby znaleźć sedno problemu. Trochę dziwne metody jak dla mnie no ale cóż.

Co do schowka to Pan mechanik potwierdził moje spostrzeżenia, że coś się spier...iło. Wymontował schowek i zaczął dłubać. Jak na śrubokręt i Pana mechanika czas oczekiwania całkiem przyzwoity 30 min. Schowek działa!!! . Podobno lewy haczyk który łapał schowek aby go zamknąć był za długi (maszyna źle wycięła).

Tarcie opon cóż tu mogę powiedzieć niestety wymieniłem opony 195/65/15 na 205/55/16 i tarcie zanikło. Nie wiem czy to opór toczenia lub też jakiś błąd fabryczny opon ale będę je reklamował u producenta tj. Continantal.

Reasumując, z góry przepraszam za taki wywód ale chciałem opisać wszystko. No to tak, schowek naprawiony metodami chałupniczymi znaczy asowczymi ale działa. Opony sam naprawiłem zmieniając na inne. A ze świstem w szybach przednich będę walczył w środę. Mechanik powiedział, że OII FL ma miększe uszczelki wokół drzwi niż OI i OII i to może być powodem.

Komentarz

• cezaryaksum
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 126

U mnie tak samo jest głośny szum opon seryjnych, który nasila sie na łukach, zapewne tak one już mają.
                                  Mam takie pytanie bo też przymierzam się do wymiany na zimówki:
                                  czy przy wymianie opon z 205/55/16 na 195/65/15 trzeba coś zmieniać w ustawieniach?
                                  Bo jest tam taka opcja +/- 10% i nie wiem w którą strone to ruszyć i czy wogóle ruszać?
                                  pozdrawiam

Komentarz

• Jacek Wo.
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 221

Zamieszczone przez cezaryaksum
                                    U mnie tak samo jest głośny szum opon seryjnych, który nasila sie na łukach, zapewne tak one już mają.
                                    Mam takie pytanie bo też przymierzam się do wymiany na zimówki:
                                    czy przy wymianie opon z 205/55/16 na 195/65/15 trzeba coś zmieniać w ustawieniach?
                                    Bo jest tam taka opcja +/- 10% i nie wiem w którą strone to ruszyć i czy wogóle ruszać?
                                    W ustawieniach czego ?????????

Komentarz

• krzynol
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 10964
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ASO to ZŁO :evil:
                                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                      poprzednie modele:
                                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• cezaryaksum
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 126

Zamieszczone przez Jacek Wo.
                                        w ustawieniach komputera pokładowego jest opcja przy zmianie kół na inny rozmiar. I się podobno przestawia tylko nie bardzo wiem w którą stronę i czy wogóle trzeba.
                                        pozdrawiam

Komentarz

• Jacek Wo.
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 221

Zamieszczone przez cezaryaksum
                                          Zamieszczone przez Jacek Wo.
                                          w ustawieniach komputera pokładowego jest opcja przy zmianie kół na inny rozmiar. I się podobno przestawia tylko nie bardzo wiem w którą stronę i czy wogóle trzeba.
                                          1) Pytanie, czy w tym komputerze jest ustawione zgodnie z tym co zamontowane?
                                          2) Jeśli tak, to opona 195/65/15 jest i tak o 0,41% większa, więc korekta o 0% ... :lol:

3) Opcja +/- 10% - generalnie dopuszczalne są zamienniki w odchyleniu +/- 2%, 10% dla takich opon to wzrost średnicy o 7 cm ...

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

w ustawieniach komputera pokładowego jest opcja przy zmianie kół na inny rozmiar.
                                            Nowość jak dla mnie, za to można natomiast podać prędkość, przy której ma się pojawić sygnał ostrzegawczy. Ta funkcja jest przydatna np. wtedy, gdy w samochodzie są założone opony zimowe o dopuszczalnej prędkości jazdy mniejszej, niż maksymalna prędkość samochodu. W chwili przekroczenia podanej prędkości na wyświetlaczu centralnym pojawia się komunikat: Snow tyres max. speed...
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 474

cezaryaksum, tez mam taka opcje w Maxi-Dot , i sam mam dylemat bo zimowki mam 195/65 r15 a letnie 205/55 r16 i zimowki sa wyższe, wieksze koło sie wolniej kreci, wiec chyba trzeba jednak cos tam przestawic tzn można a nie trzeba.
                                              [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Rekin Chlebojad, gdzie konkretnie w menu masz taką opcję i jak się ona nazywa?? Pytam bo nawet instrukcja o czymś takim milczy...
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Jacek Wo.
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                                  cezaryaksum, tez mam taka opcje w Maxi-Dot , i sam mam dylemat bo zimowki mam 195/65 r15 a letnie 205/55 r16 i zimowki sa wyższe, wieksze koło sie wolniej kreci, wiec chyba trzeba jednak cos tam przestawic tzn można a nie trzeba.
                                                  Jak do tego doszedłeś?

Różnica w średnicy koła 195/65/15 a 205/55/16 to 2,6 mm, czyli 1,3 mm róznicy promieniu koła.

Większa róznica jest między nową oponą (bieznik ca. 8 mm), a taką co ma 20% zużycia i bieżnik 6 mm :lol:

Komentarz

Pracuję...